Novosti

Počela obnova i nadogradnja garaže „Obilićev venac”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je  početku radova na rekonstrukciji i nadogradnji garaže „Obilićev venac”. Radove izvodi naša kompanija Millennium Team u konzorcijumu sa PMC Inženjeringom i Termomontom. Radovi će će trajati deset meseci, a građani će dobiti novih 220 mesta za parkiranje. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je  početku radova na rekonstrukciji i nadogradnji garaže „Obilićev venac”. Radove izvodi naša kompanija Millennium Team u konzorcijumu sa PMC Inženjeringom i Termomontom. Radovi će će trajati deset meseci, a građani će dobiti novih 220 mesta za parkiranje. Događaju je prisustvovala i Nela Mićović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Prema rečima Siniše Malog, u ovu garažu nije mnogo ulagano još od pre četiri decenije, kada je otvorena. Sada će biti potpuno rekonstruisana i dobiće još dva nivoa sa 220 novih parking mesta.

– U sledeća dva meseca krenućemo sa radovima na pretvaranju Obilićevog venca u pešačku zonu, tako da ćemo ona parking mesta koja ćemo tu izgubiti nadoknaditi ovde u garaži. Radovi će trajati deset meseci, a garaža će imati neke novine poput punjača za električne automobile, kao i lift koji mogu da koriste osobe sa invaliditetom – najavio je Mali.

On je dodao da grad neće stati na tome jer sledi i rekonstrukcija garaže na Zelenom vencu i u Masarikovoj.

– To su stvari koje moramo da uradimo jer se njima niko nije bavio godinama, a mi  želimo da građani i gosti Beograda imaju mesta za parkiranje. Na Novom Beogradu ćemo dobiti oko 570 novih parking mesta, a identifikovali smo 103 lokacije u blokovima gde možemo da uredimo nova parking mesta u delovima koji su sada devastirani i potpuno neiskorišćeni. Slušamo zahteve građana i nastojimo da im izađemo u susret kad kod je to moguće – rekao je gradonačelnik koji je podsetio da je na Vračaru uveden  novi sistem senzora, gde pomoću info-tabli građani mogu da vide da li u nekoj ulici ima slobodnih parking mesta pa ne moraju da kruže i traže parking, a to će se raditi i u drugim opštinama.

Mali je najavio da će za desetak dana biti završen projekat za novu garažu na Studentskom trgu i dodao da zajedno sa EBRD-om grad radi na pripremi dokumentacije za javno-privatno partnerstvo za pet novih garaža u Beogradu – ispod Kosančićevog venca, ispod Đeram pijace, u Kosovskoj ulici, Skerlićevoj i na Trgu republike.

– Time ćemo stvoriti preduslov da za tri godine čitav uži centar grada pretvorimo u pešačku zonu jer će biti dovoljno parking mesta u podzemnim garažama za građane i goste Beograda – rekao je Mali koji je zahvalio Neli Mićović na pomoći da se projekat obnove garaže uklopi u fasade okolnih zgrada i da ni na koji način ne bude zgrada koja odudara od drugih. 

Andrija Čupković, direktor JP „Parking servis”, naglasio je da je Građevinski fakultet uradio analizu u kojoj je rečeno da, ukoliko se za dve godine ne krene u rekonstrukciju tri centralne garaže, onda mogu da se zaključaju jer su sasvim nebezbedne.

– Nastavljamo da radimo garažu u Masarikovoj, koja će biti potpuno rekonstruisana do kraja godine, a radi se potpuno nova fasada i na garaži na Zelenom vencu. Posle svih ovih radova nadam se da građani primećuju gde ide njihov novac koji daju za parkiranje – rekao je Čupković.

Partneri