Novosti

Millennium Team i Mull und Partner realizuju projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava u Dunavu

Millennium Team u konzorcijumu koji predvodi naša kompanija i Mull und Partner (srpsko/nemačke/austrijske kompanije) realizovaće zajedno projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na pototpljenim nemačkim brodovima u Dunavu. 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, potpisala je danas ugovor vredan 1,5 miliona evra kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih nemačkih ratnih brodova iz Drugog svetskog rata u Dunavu kod Prahova.

Na međunarodnom tenderu posao za izradu projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na pototpljenim nemačkim brodovima dobio je konzorcijum srpskog/nemačko/austrijskih kompanija koje predvode "Mull und Partner" i naša kompanija Millennium Team.  

-Ovim ugovorom započinjemo akciju na koju čekamo 75 godina, da konačno imamo Dunav koji će biti plovan kompletnim tokom kroz Srbiju. Prvo da konačno utvrdimo šta se od eksploziva i ubojnih sredstava i u kojoj količini nalazi na 23 potopljena broda, što je preduslov da bismo sledeće godine bezbedno mogli da krenemo i sa vađenjem, za šta ćemo da izdvojimo 23 miliona evra- rekla je Mihajlovićeva, koja je dodala da zbog nebezbedne i otežane plovidbe na ovom delu Dunava godišnje gubimo pet miliona evra.

Ministarka Zorana Mihajlović dodala je da se nakon 30 godina Srbija okrenula izgradnji infrastrukture.

-Pored drumskih, železničkih i avio koridora, ulažemo 380 miliona evra u vodni saobraćaj. Vađenje potpopljene nemačke flote doprineće da reka Dunav bude plovna svih 365 dana u godini, što je značajno za našu ekonomiju i bezbednu plovidbu- dodala je Mihajlovićeva.

Millennium Team u konzorcijumu koji predvodi naša kompanija i Mull und Partner (srpsko/nemačkie/austrijske kompanije) realizovaće zajedno projekat lociranja i ispitivanja ubojitih sredstava na pototpljenim nemačkim brodovima u Dunavu. 

-Drago mi je da su naše znanje, iskustvo i najsavremenija oprema pozicionirali Millennium Team u sam vrhu gradjevinskih firmi na ovim prostorima a samim tim i partnerima iz inostranstva. Uvereni smo da će naše kompanije koje poseduju dugogodišnje iskustvo učiniti da uspešno realizujemo i ovaj projekat-istakao je Stojan Vujko, generalni direktor Millennium Team-a.

Direktorka Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, iz čijeg kredita se finansira prva faza, istakla je da projekat ima ne samo širi istorijski značaj, već je važan i za dalji privredni razvoj Srbije.

-Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure prepoznalo je značaj ulaganja u vodni saobraćaj, kao čistiji i bezbedniji vid trasnporta i Srbija je jedina zemlja van EU u kojoj EIB ulaže u vodni saobraćaj. Dunav se nalazi na Panevropskom koridoru i realizacijom ovog projekta doprinećemo da roba brže i efikasnije stigne do zemalja EU, što je značajno za privredu Srbije-rekla je ona.

Šefica kancelarije UNDP u Srbiji Fransin Pikap izjavila je da je ovo višedecenijski problem koji će zahvaljujući najviše zalaganju potpredsednice Vlade biti i realizovan.

-Vađenjem potpopljene flote unapredićemo bezbednost u plovidbi, boljom zaštitom životne sredine i ekonomskom napretku u pogledu provrednog i turističkog saobraćaja -rekla je Pikap.

Načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković zahvalio je predsedniku Republike Aleksandru Vučiću i potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na zalaganju da se ovaj projekat realizuje, jer će to mnogo značiti svim opštinama u Đerdapskoj klisuri.

Partner